top of page
  • margriet blanken

Ik ga een jaar lang niets nieuws kopen


Photo credits: Sarah LazarovicIk ga een jaar lang niets nieuws kopen. Want ik heb alles al. En hoeveel heb ik écht nodig?

Al een paar jaar lang ontdoe ik me van spullen die ik nooit gebruik, dubbel heb of geen waarde voor me hebben. Waarom zou ik die spullen ruimte laten innemen in m’n huis (en hoofd)? Wonen in een opgeruimd huis dat vrij is van 'meuk', is heel rustgevend.

Hoewel de maatschappij er grotendeels op is ingericht om zoveel mogelijk nieuwe dingen te kopen, voel ik steeds vaker en sneller een afkeer. Bovendien kunnen we ook niet echt zeggen dat we nog genoeg grondstoffen hebben om steeds iets nieuws te (laten) maken en kopen.


Earth Overshoot Day viel dit jaar eerder dan ooit. Op 28 juli hadden we collectief meer van de natuur verbruikt dan de aarde in één jaar kan vernieuwen. We staan vanaf die dag t/m 31 december dus in het rood bij onze planeet 😳

Toen ik de blog van Elisah Pals las en de challenge van MaatschapWIJ, was de keuze gemaakt. Uiteraard kun je bij deze challenge je eigen spelregels bedenken. Die van mij? Met uitzondering van eten, drinken en een aantal verzorgingsproducten die ik dagelijks gebruik, ga ik proberen om geen nieuwe dingen aan te schaffen.


En heb ik écht iets nodig? Dan bekijk ik eerst of het tweedehands te verkrijgen is of dat ik het van iemand kan lenen ♻️

Op 1 september start de challenge. Doe je mee?

Comentarios


bottom of page